Van het ontstaan van Rome tot het einde van de Keizertijd
Bij Rome denk je al gauw aan de keizers, zoals de beroemde Julius Caesar of Augustus. Maar dit waren pas de eerste twee keizers, Rome is lang niet altijd een keizerrijk geweest.
Van de koningen naar de regenten naar de keizers
Het ontstaan van Rome
Jullie kennen Romulus en Remus misschien wel. Maar wat was hun verhaal precies? Lees eerst over de mythe van Romulus en Remus en hoe sinds de stichting van Rome de stad werd geregeerd door de koningen. Maar met koning Targuinius Superbus is het afgelopen met de koningstijd.
De Romeinse republiek
Ook bij het begin van de Romeinse republiek is er een legende. Door toedoen van de slimme Brutus (niet de zoon van Caesar) komt het bewind van Tarquinius Superbus ten val. Ooit gehoord van de mooie en trouwe Lucretia? Zij speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Als Targuinius wordt afgezet ontstaat de republiek, met steeds 2 consuls aan het hoofd. Maar ook aan de republiek komt een einde als de wrede consul Sulla de macht grijpt.
De Romeinse keizertijd
De laatste twee consuls, Marius en Sulla, ontketenen een grote burgeroorlog. Caesar treed naar voren als belangrijke generaal, en alks Sulla is verslagen wordt hij uiteindelijk de beroemde eerste keizer (in die tijd werd Caesar gewoon een functietitel, Caesar sprak men vroeger uit als Kaisar). Na zijn wrede moord ontstaat er opnieuw een strijd voor de macht, tussen Octavianus, de neef van Caesar, en Marcus Antonius, een vriend van Caesar. Lees onderstaande artikelen hoe het met hen afloopt.
Over de stichting van Rome zijn twee verhalen te vertellen: het mythologische verhaal met Romulus en Remus en het historische verhaal, gebaseerd op archeologisch onderzoek.
De laatste koning was een Etrusk: Tarquinius Superbus. Deze man werd gehaat, onder andere omdat hij het volk misbruikte voor zijn ‘grote werken’: ze moesten als slaven werken aan de bouw van de Cloaca…
Rond het jaar 220 was Italië (de Romeinse macht had zich uitgebreid over het hele schiereiland) in conflict met Carthago, de Afrikaanse grootmacht aan de andere kant van de Middellandse Zee. Hannibal…
Gepubliceerd door Scheerbajes op 30-10-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.